Sağlık

Ses de Estetiktir!

İster iş yerinde, ister arkadaş çevresinde dinlenip dikkate alınabilmenin temeli gerçek bir iletişim kurmak olsa da, bu iletişim sırasında ses tonunuzu ayarlamanız da son derece değerlidir. Peki tonumuz ayarlayabileceğimizin ötesindeyse yani standart diyebileceğimiz incelik ve kalınlık algısıyla bağdaşmıyorsa ne yapmalıyız? Bu ses estetiğine olan ihtiyacımızı gösteriyor mu? Ses estetiği nedir, nasıl yapılır? Estetik sonrası seste değişiklik olur mu?

Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent yanıtladı.

Ses estetiği nedir?

Sesimiz, iletişimimizde en değerli enstrümanımızdır. Bire bir zaman, toplumdaki durumumuzu belirlemede rol oynayan en değerli faktörlerden biridir. Bireyin sesinin cinsiyeti, yaşı ve fiziksel görünümü ile uyumlu olması beklenir. Aksi takdirde elbette ki bireyin toplumdaki algısında sorunlar yaratabilmektedir. Örneğin kısık sesli bir erkek ya da kalın sesli bir kadın toplumda iletişim sırasında yanlış değerlendirmelerle karşılaşabilir. Bu tip ses bozukluklarının tedavisi için sesin ince ve kalın olduğunun algılanması için yapılan işlemlerin tümüne ses estetiği denir.

Kimin ses estetiğine ihtiyacı var?

Elbette hoş bir sese sahip olmak her insanın isteyeceği bir özelliktir. Bu açıdan bakıldığında herkes ses estetiğine aday olabilir. Ancak daha sık karşılaşılan hasta grubu, özellikle seslerinde incelik ve kalınlık algısı açısından sosyal bağlantılarında sorun yaşayan hastalardan oluşmaktadır. Örneğin kalın sesli bir kadının telefon konuşması sırasında beyefendi tabiriyle rekabet etmesi sık rastlanan bir durumdur. Bu ses sorunu yapısal sebeplerden kaynaklanabileceği gibi uzun yıllar sigara kullanımı sonucunda da görülebilir. Özellikle çocukluk döneminde çeşitli hormonal ilaç tedavileri kullanmak zorunda kalan kadınlarda, ilerleyen yaşlarda kalın ses sorunu ile karşılaşmak mümkündür. Bu tabloların aksine ince sesli bir erkeğin konuşması sırasında karşısındaki kişilerin yaşadığı algısal sorunlar da önemli ölçüde can yakabilir. Özellikle bu kişi iş alanında yönetici konumunda ise bu durum yetki ve statü açısından önemli olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Ses estetiğine ihtiyaç duyan bir diğer hasta grubu da cinsiyet değiştirmeyi tercih eden kişilerdir. Özetle sesimiz cinsiyetimize, yaşımıza, fiziksel görünüşümüze ve sosyal statümüze uygun olmalıdır. Bu açıdan zorluk yaşayan tüm hastalara ses estetiği için girişimlerde bulunulabilir.

Ses estetiği nasıl yapılır?

İncelik ve kalınlık algısı için sesimizi değiştirmek mümkündür. Bu amaçla uyguladığımız çeşitli cerrahi girişimlerle elde edilen sonuçlar oldukça sevindiricidir. Endoskopik olarak veya ağızdan küçük bir kesi ile yapılan bu cerrahi girişimlerin amacı ses tellerimizin uzunluğunu, kütlesini ve gerginliğini ayarlamak ve motamot bir çalgının teli gibi frekansını değiştirmektir. Bu sayede sesimizin inceltilmesi, kalınlaştırılması ve tınısının ayarlanması mümkündür. Cerrahi işlemlerle birlikte tedaviye eklenecek ses terapisi uygulamaları başarı oranını daha da artırmaktadır.

Ses iyileştirme nedir?

Sesimizin incelik ve kalınlık algısını oluşturan temel unsur, ses tellerimizin ses üretimi sırasında oluşturduğu titreşim sayısı yani sesimizin temel frekansıdır. Sesin temel frekansının sağlıklı bir erkekte 120 Hz’in altında, sağlıklı bir kadında ise 150 Hz’in üzerinde olması beklenir. Kısacası, sesin temel frekansı ne kadar yüksekse ses o kadar ince, frekans ne kadar düşükse ses o kadar kalındır.

Sesimizin temel frekansını belirleyen faktörler ses tellerimizin uzunluğu, kalınlığı ve gerginliğidir. Sesi inceltmek için ses tellerini uzatmak, inceltmek ve gerginliğini artırmak gerekirken sesi kalınlaştırmak için ses tellerini kısaltmak, kalınlaştırmak ve gerginliğini azaltmak gerekir. Bundan dolayı bu 3 parametre üzerinde yapılacak değişiklikler seste incelik ve kalınlık anlamında değişikliklere yol açmaktadır.

Sesin kısılması ihtiyacı farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Cinsiyet değiştirme isteği bu nedenlerden biridir. Değişen fiziksel görünüme uyum sağlayacak biçimde yeni bir ses, elde edilmek istenen yeni cinsel kimliğin elbette en vazgeçilmez unsurudur. Çocukluk çağında hormon tedavisi almak zorunda kalan ya da hormonal sorunları olan kadınlar için kalın bir sese sahip olmak kesinlikle sosyal açıdan yıpratıcı bir durumdur. Ses kalınlaşması, sigara içme öyküsü olan orta yaşlı kadınlarda da sık görülen bir sorundur. Ya da en basitinden patolojik bir durum yok ama yapısal olarak bazı kadınların sesleri daha kalın olabiliyor.

Tüm bu kümelerin ortak amacı sesin zayıflamasıdır. Günümüzde uygulanan bazı cerrahi müdahaleler ile sesi inceltmek mümkündür. Hem ağız içinden hem de boyundan yapılan küçük bir kesi ile uygulanan bu cerrahi müdahaleler ile beklentileri karşılayabilecek etkili bir ses incelmesi sağlanabilmektedir.

Ses küçültme ameliyatları nasıl yapılır?

Günümüzde sesi inceltmek amacıyla birkaç farklı cerrahi teknik uygulanmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı Prof. Dr. Jurgen Wendler tarafından yaklaşık 30 yıl önce geliştirilen Wendler glottoplasti tekniğidir. Bu teknikte ses tellerinin ön 1/3 kısmı birbirine dikilerek ses telleri kısaltılır ve sesi inceltmek amaçlanır. Bu şekilde ses tellerine dikiş atıldığı için uzun bir düzeltme süreci gerekir ve dikişe bağlı komplikasyonlar görülebilir. Ayrıca bu teknik sadece ses tellerinin boyunu kısaltır, gerilimlerini arttırmaz. Bunun dışında sınırlı düzeyde kullanılan birkaç farklı cerrahi teknik vardır.

Kendi geliştirdiğim ve “Tensioning Glottoplasti” adını verdiğim tekniğin en değerli özelliği ses tellerini kısaltmanın yanı sıra esnetme imkanı da sunmasıdır. Buna göre seste daha belirgin bir incelme elde etmek mümkündür. Ayrıca ses tellerine dikiş atılmadığı için daha hızlı yumuşama olur ve daha kısa sürede ince ses elde edilir. Ameliyat sonrasında ses tellerinde açık dikiş olmadığı için komplikasyon oranı da daha düşüktür. Boyun ön kısmındaki Adem elması çıkıntısını da operasyon sırasında eş zamanlı olarak çıkarmak da mümkündür. Daha önce ses küçültme ameliyatı geçirmiş ve sonuçtan memnun olmayan kişiler için de uygun bir revizyon işlemidir.

Tüm bu cerrahi işlemlerin güzelleştirme sürecinde ses terapisinden faydalanılması sesin sabitlenmesi ve kalıcı hale getirilmesi açısından son derece faydalıdır.

Ses yoğunlaştırma nedir?

Ses estetiği kavramında bazı durumlarda sesin kalınlaştırılması sosyal temas ve toplumdaki algı açısından son derece etkili ve faydalıdır. Ses kalınlaştırma uygulamaları daha çok erkeklerde konuşma konusudur. Bu bağlamda ergenlik döneminde sesin kalınlaşma yönündeki değişikliğin gözlenmediği puberfoni (mutasyonel falsetto) vakaları en sık karşılaşılan hasta kümesini oluşturmaktadır. Çocukluk sesimiz normalde ergenliğe geçişle birlikte kalınlaşır. Ancak bazen bu kalınlaşma gerçekleşmez ve ses ince kalır. Bu da doğal olarak bireyin toplum içinde yanlış anlaşılmasına ve sosyal izolasyona yol açmaktadır. Ses terapisi çalışmaları ile yüz güldürücü sonuçların alınabildiği bu hasta grubuna uygulanacak bazı cerrahi müdahaleler ile seste etkili ve kalıcı bir kalınlaşma elde etmek mümkündür.

Ses telleri yapısal olarak bozuk olan veya daha önce ses tellerinden geçirdikleri bazı ameliyatlar sonucu komplikasyon olarak sesi ince çıkmaya başlayan bir grup hasta için de ses inceliği bir problemdir. Bu gibi durumlarda ses kalınlaştırma ameliyatları oldukça tatmin edicidir.

Zayıf olmak, iş hayatında özellikle otorite ve etkililik açısından bazı sorunlara yol açabilmektedir. Bu konu sosyal bağın yüksek olduğu mesleklerde, yöneticilerde, otoritenin ön planda olduğu mesleklerde daha da değerli hale gelmektedir. Sesin kalınlaştırılması bu gibi durumlar için son derece değerlidir ve bazı cerrahi girişimlerle çok etkili sonuçlar almak mümkündür.

Ses büyütme ameliyatları nasıl yapılır?

Sesi kalınlaştırmak için uygulanan birkaç farklı cerrahi teknik vardır. Bunlardan en bilineni Tip 3 tiroplasti Lokal anestezi altında boynun ön alt kısmından yapılan bir kesi ile uygulanan bir tekniktir. Bu kesi sayesinde tiroid kıkırdağı küçültülerek ses telleri gevşetilir ve gerilimi azaltılan ses teli daha kalın ses üretir. Bu amaçla uygulanan diğer ve daha güncel cerrahi teknikler şunlardır: Gevşeme tiroplastisiVe baklava tiroplastisi Bu cerrahi tekniklerin her ikisi de lokal anestezi altında benzer bir cilt kesisi ile tekrar uygulanır. Amaç ses tellerini tekrar gevşetmek ve sesi kalınlaştırmaktır. Ameliyat sırasında hasta uyanıktır ve en uygun ses tonu hasta ile birlikte belirlenir. 3 teknik de sesi kalınlaştırma konusunda oldukça başarılı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu