Teknoloji

Gerçek mi yoksa yanılsama mı?: “Okyanus üzerinde yüzen göl” Sørvágsvatn

Korkutucu Brocken hayaletlerinden çikolata şelalelerine kadar doğal dünyada pek çok farklı ve tuhaf olayla karşılaşmak mümkün. Bunun bir örneği, okyanusun çok üzerinde “yüzer” gibi görünen bir gölü içeren optik yanılsamadır.

Faroe Adaları, İskoçya’nın kuzeyi, İzlanda’nın doğu kıyısı ve Norveç’in batısı arasında ortalanmış bir üçgenin kabaca merkezindedir. 17 yerleşik adaya sahip kendi kendini yöneten bir takımada oluşturan yaklaşık 750 adadan oluşan bir kümedir. Yüzlerce yıldır Norveç’e ait olan adalar artık Danimarka Krallığı’nın bir parçası. Bu adalar, Kuzey Atlantik Okyanusu ile Norveç Denizi’nin ortasındadır ve adaların hiçbiri kıyıdan 4,8 kilometreden daha açık değildir. Bu adalardan birinin zirvesinde, aşağıdaki dalgalı denizin üzerinde asılı duruyor gibiydi. Sørvágsvatn Gölü bulunur.

Leitisvatn veya “okyanustaki göl” olarak da bilinen Sørvágsvatn Gölü Vágar adasında bulunur ve Faroe Adaları’ndaki en büyük göldür. Gölün çok sayıda fotoğrafı, sanki göl okyanusun üzerinde yüzüyormuş gibi görünerek optik yanılsama benzeri bir etki yaratacak şekilde çekilmiştir. Gerçekte göl, deniz seviyesinden sadece 30 metre yükseklikte bulunuyor ve 3,4 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Bu fotoğraflar, gölün okyanustan 30 metreden çok daha yüksekte yüzdüğü gösterilebildiğinden, gerçeklik algısında perspektifin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Gölün diğer ucundaki Bøsdalafossur şelalesi de dahil olmak üzere diğer açılardan çekilen fotoğraflar daha gerçekçi bir algı yaratıyor.

Diğer topluluklardan izole edilmiş geçmişi ile Faroe Adaları, at türlerinden koyun ırklarına kadar pek çok farklı ve özel ırka ev sahipliği yapıyor ancak konumu gereği stratejik değeri geçtiğimiz yüzyıllarda arttı. Vágar adası, 2. Dünya Savaşı sırasında değerli bir stratejik noktaya sahipti. Faroe Adaları’nın İngiliz işgali sırasında, gölün batısında İngilizlerin Alman savaş gemilerini izleyebileceği bir hava sahası inşa edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu