Bursa, Antakya Ulu Camii için projeler hazırlıyor
HATAY (İGFA) –Yüzyılın afetinden en çok zarar gören Hatay’da sadece binalar değil, asırlık camiler, kaleler, hanlar, kiliseler ve birçok tarihi eser de ya tamamen yıkıldı ya da büyük hasar gördü.
Hatay’ın en eski camilerinden biri olan ve 1271-1272 yılları arasında yapıldığı sanılan tarihi Ulu Cami, depremler sonrası yıkılarak moloz yığınına dönmüştür.
BURSA KATILACAK
Osmanlı Devleti’nin 4. Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından 1396-1400 ortalarında Niğbolu Zaferi’ne adak olarak yaptırılan 600 yıllık Ulu Cami’nin bulunduğu Hatay Bursa’daki Ulu Cami İslam dünyasının 5. büyük tapınağı olarak kabul edilir. canlanması için devreye girdi. Hatay’da kesintili yaşam alanlarının oluşturulması, seyyar tuvaletlerin meclise getirilmesi ve yardımların dağıtılması çalışmalarında değerli bir zaman harcayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hatay Ulu Camii’nin yeniden inşasını üstlendi. Bu kapsamda Mayıs ayı meclisinde alınan meclis kararının ardından Antakya Ulu Camii rölöve, restitüsyon ve onarım projesi hazırlıklarına başlandı.
BURSA İÇİN UYGUN
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Hatay temasları sırasında tamamen yıkılan Antakya Ulu Camii’nin enkazında incelemelerde bulundu. Yüzyılın afetinde Hatay’ın birçok yerinde olduğu gibi bölgenin simgelerinden Ulu Cami’nin de yıkıldığını hatırlatan Lider Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak Antakya’yı eski haline getirmek için taahhütte bulunduk. Ulu Camii ayağa kalktı. Mayıs ayı meclisinde gerekli kararları aldık. Rölöve, onarım ve restitüsyon projeleri hazırlanmaktadır. Hatay ve Bursa aslında iki kardeş şehirdir. Bundan böyle Ulu Mescitlerde kardeşliği başlatmış olacağız. Hatay Ulu Camii, Bursa Ulu Camii’nden daha eskidir. Ayrıca bu vesileyle düzenlenecektir. İnşallah Hatay Ulu Camii daha sağlıklı bir ortamda misafirlerini kabul eder. Osmanlı İmparatorluğu’nu kuran Bursa’ya bu yakışırdı. Buna vesile olmak benim için büyük bir zevk. Allah en kısa zamanda tekrar burada olmayı nasip etsin” dedi.