Haber

Twitter paylaşımı nedeniyle yargılanan avukata ceza talebi

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Umut Beyaz’ın yine Twitter paylaşımı nedeniyle “terörle mücadelede görev alan kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılanmasına devam ediliyor.

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın yargıç olarak görev yaptığı dönemde, “Devletin erklerinden biri olduğunuzu görüyorum. Eminim. Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’e “Burası devletin yargısı değildir” dedi.

Gürlek, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca çok sayıda siyasi ve toplumsal davaya bakmıştı. Başkanı olduğu mahkemenin verdiği kararlardan biri de ÇHD üyesi avukatlar ve Halkın Hukuk Bürosu çalışanları hakkında, yasa dışı DHKP-C örgütünün yönetici ve üyesi oldukları iddiasıyla açılan davaydı. Bu davada karar 20 Mart 2019’da verildi ve avukatlar toplam 159 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Verilen cezaların ardından 20 Mart 2019’da yine Halkın Hukuk Bürosu Twitter hesabında Kozağaçlı’nın Gürlek’e yönelik sözlerinin yer aldığı bir videoda, “Devletin bir erkine ait olduğunuzu anlayabiliyorum. Bu devletin yargısı değildir’ paylaşımı yapıldı.

ÇHD üyesi avukat Umut Beyaz da paylaşımı Halkın Hukuk Bürosu hesabından paylaştı. Beyaz, ÇHD davasında verilen karar nedeniyle yaptığı bir başka paylaşımda, “Akın Gürlek bu çağın adamı elbette, tıpkı FETÖ’deki akranları gibi yaptıklarının bir gün hesap sorulmayacağını düşünüyor. Geçmiş.Zamanı geldiğinde ilk yargılanan ya da kaçan o olacak.Eminim ki tarih bizi bir kez daha haklı çıkaracaktır.’ ifadelerini kullandı.

Müşteri görüşmesi, hapishane ziyareti kanıtlandı

Bu ifadeler üzerine Beyaz hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmada Beyaz’ın “silahlı terör örgütüne üye olduğu ve terörle mücadelede yer alan kişileri hedef aldığı” iddia edildi. Savcılık, soruşturmanın ardından Beyaz hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla takipsizlik kararı verdi. Savcılık, paylaşımlardan yaklaşık 3 yıl sonra 13 Ocak 2022’de hazırladığı iddianamede, Beyaz’ın terörle mücadelede yer alan kişileri hedef alma suçunu işlediğini iddia etmişti.

İddianamede Beyaz’ın cezaevi ziyaretleri, avukatları ve müvekkilleriyle yaptığı telefon görüşmeleri ve katıldığı basın açıklamaları delil olarak gösterildi.

“Avukat değil siyasetçi gibi davranıyor”

Terörle Mücadele Şubesi’nde konuşan Beyaz, Akın Gürlek’le ilgili paylaşımları kendisinin yaptığını kabul ederken, Gürlek’i avukat gibi değil siyasetçi gibi hareket etmekle eleştirdi. Beyaz, Gürlek’in “hukuka aykırı tavırları” olduğunu ve bu nedenle yargıçlık yapmaması gerektiğini de savundu.

Davanın 1 Aralık’ta görülen son duruşmasında savcılık mütalaasını açıklayarak Beyaz’ın hakaretten cezalandırılmasını istedi. Dava süreciyle ilgili DW Türkçe’ye konuşan Beyaz, eleştirilerinde haklı olduğunu belirterek, Gürlek’in hakkında açılan davanın ardından Adalet Bakan Yardımcılığına atandığına dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu