Peter Pan sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Peter Pan sendromu tedavisi
Peter Pan sendromu, bu olayla ilk kez karşılaşan kişiler tarafından araştırılıyor. 1983 yılında Dan Kiley adlı bir psikanalist tarafından tanımlanan Peter Pan sendromu yetişkinlerde görülmüş ve nedeni tam olarak bulunamamıştır. Bu ruhsal bozukluğun tedavisi nedir, neden olur gibi sorular da araştırmaların ortasında yerini almıştır. Peter Pan sendromunun belirtileri ve nedenleri nelerdir, tedavisi nasıldır soruları çerçevesinde ilgili tüm detaylara haberimizde yer verdik…
PETER PAN SENDROMU NEDİR?
Peter Pan Sendromu özellikle büyümekten korkan çocuklarda ve olgun olmasına rağmen çocuksu davranışlar sergileyen yetişkinlerde görülen bir davranış bozukluğudur. İnsanların yaşamları boyunca geçirdikleri bir evrim süreci vardır. Belirli büyüme evrelerinden geçen birey, ebeveynlik dönemine geldiğinde çocukluk davranışlarını geride bırakmak zorundadır; ancak bu noktada yaşanan zorluklar Peter Pan sendromunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bu durum, kişi çocukluk dönemini geride bırakmakta zorlandığında kendini gösterir. Bu zorlukla baş edemeyen kişilerde Peter Pan sendromu gelişebilir. Her iki cinsi de etkileyen bu sendrom özellikle orta erkeklerde daha sık görülmektedir. Bu sendromun ilk olarak 1983 yılında psikanalist Dan Kiley tarafından tanımlandığı bilinmektedir. Özellikle bekar bireylerde yaygın olan bu sendrom, tahmin edilenden daha yaygın bir sorun olarak görünmektedir.
PETER PAN SENDROMUNUN BELİRTİLERİ
Peter Pan sendromunun teşhis edilebilmesi için olayın belirli belirtiler göstermesi gerekir. Daha çok yetişkin bekar erkeklerde görülen bu sendromun belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Mali sorumluluklar alma korkusu
-
Düzenli bir profesyonel yaşam kurma zorluğu
-
Farklı istikrarsız işleri ve hobileri takip etmek
-
Çaba göstermeden büyük ve gerçekçi olmayan hedefleri takip etmek
-
Sosyal bağlarındaki hassasiyete dikkat etmemek
-
Geçmişe özlem ve gelecek kaygısı
PETER PAN SENDROMUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?
Peter Pan sendromuna neyin sebep olduğu sıklıkla merak edilir. Bu sendromun ana nedeni, çok savunmacı ebeveynlere sahip olmaktır. Dan Kiley’e göre bu sendromun ana kaynağı çok fazla anne kontrolü ve yetersiz baba otoritesidir. Çocukluk döneminde, sendromlu bireyler tüm sorunlarını çözme ve ebeveynlerinin sorumluluklarını üstlenme alışkanlığı geliştirirler. Bu nedenle, dış dünyayı bir tehdit olarak algılayabilirler, ebeveynleri ile her zaman bağımlı bir ilişki kurabilirler.
PETER PAN SENDROMU TEDAVİSİ
Peter Pan sendromlu kişilerle bağlantı kurarken çok dikkatli olunmalıdır. Ailelerinin ve partnerlerinin tutumu, Peter Pan sendromlu erkeklerin kendi bireyselliklerini kazanma yetenekleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Özellikle anne babalar, çocuklarının artık birer yetişkin olduklarının farkına varmalı ve onları kendi sorumluluklarını üstlenmeye teşvik etmelidir. Bireye sorumluluklarını başarıyla yerine getirebileceği bir yetişkin olarak yaklaşmak da büyük değer taşımaktadır. Bu süreçte uzman bir profesyonelden yardım almanın da olumlu sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.