BİNALARIN ALT KATLARINDAKİ FIRINLAR, PİZZALAR VE PASTALARA DİKKAT
UZMANLAR, binaların alt katlarında yer alan fırın, pizzacı ve pastanelerle dikkat çekiyor. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. sürekli yanar ve sonra soğur, donatılarda paslanma başlar.Paslanma binayı ayakta tutan şeydir.Paslanma sonucu kemik erir ve bu erime sonucunda yapının yıkılması kolaylaşır, dedi.
İstanbul’da olası bir deprem için uzmanlar apartmanların altındaki iş yerlerini de uyarıyor. Bina girişlerinde yer alan işletmelerin kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistemlere bilinçsizce müdahale edilmesi ve binalarda olası çökme riskini artırdığı vurgulanmaktadır. Dairelerin altında bulunan fırınların yaydığı ısı nedeniyle betonun genleşmesine ve bina strüktürüne zarar veren ısı değişimine özellikle dikkat çekiliyor.
“FIRININ SICAKLIĞI PİŞİRİR VE BURADAKİ BETONUN KALİTESİNİ DEĞİŞTİRİR”
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Alt katların hacminin artmasından dolayı alt kısımlarını iş yeri haline getirmek için “Bazıları daha geniş bir alan yapmak için sütunları kesmiş. Bazen evlerin altındaki garajlarda bile bulunabilirler. Evin altını iş yeri olarak tasarlıyorlarsa zemin katı, zemin katı moronun ayağına basarcasına yükseltiyorlar. Buna yumuşak zemin denir ve evin stabilitesini korur.” Binanın çökmesine neden olurlar. Fırınlar buna bir ilave daha ekler. Çünkü fırının sıcaklığı pişer ve oradaki betonun kalitesini değiştirir. Dolayısıyla eğer Fırın yapılacak üst katlarda konut olmayacak tek fırın olacak bu son derece sakıncalı bir olay o yüzden fırın farklı bir binada olmalı.
“Paslanma sonucu kemik erir ve yapıyı yıkmak kolaylaşır.” Pizzacılara dikkat çeken Ercan, “Bu sefer özellikle pizza moda olduğu için birçok pizza fırını bu sefer açılmaya başlandı. Bunlar tehlikeli ama sorduğunuz zaman üzerinde izolasyon var diyorlar. sıcaklık düşmüyor ama fırınlı katlarda hiç doğal gaz kullanmıyoruz diyorlar ve fırının sıcaklığı ile idare ediyoruz diyorlar.Bir kere binanın orijinal özelliklerini değiştiriyorsunuz çünkü taşıyıcı özellikleri ise Yapının beton kalitesi değişirse sorun başlamıştır.Ve eğer beton gözenekliyse ve fırın sürekli yanıyorsa O zaman soğursa bu kez donatı paslanmaya başlar.Paslanmayı tutan şey Paslanma sonucunda kemik erir ve yapının çökmesi daha kolay hale gelir” dedi. “KOLON KESMEK İÇİN DİKEY TAŞIMA ELEMANINI KESMEK, İNTİHARDAN ÇOK FARKLIDIR” TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 2. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Oto galerileri veya marketler binanın mevcut taşıyıcı sistemine müdahale ederek bir fahişeyi harekete geçirirse” dedi. Burada işi bırakın kendi işlerini kesinlikle yanlış yapıyorlar, yani o binada yaşayan herkesin can güvenliğini riske atıyorlar, yani bir bina tasarlanırken mutlaka bir takım taşıyıcı elemanlar konur. Bina ona göre yapılıyor. Bunlar yapıldıktan sonra dışarıdan yapılan her müdahale binaya zarar veriyor. Özellikle kolonu kesecek olan dikey taşıyıcı elemana. “Yıkmak elbette intihar etmekten farksız. Sütun kesildikten sonra ‘yoksa bina ayakta’ diyorlar kendi kendilerine. Açık değil. Bir süre sonra önünden kamyon geçse bile bina çökebilir. Burada depremde gördüğümüz gibi olayları yaşıyoruz” dedi.
“SÜREKLİ ISITMA VE SOĞUTMA BETONA ZARAR VERİYOR”
Pastanelerdeki fırınların bina yapısına zarar vermediğini söyleyen Nusret Suna, “Artık normal bir pastane fırını olabiliyor. Çünkü bacası yok. Odun, kömür veya kömürle ısıtılarak bu kadar ağır bir ısısı olmuyor. doğalgaz bu tarz bildiğimiz eski ekmek fırınları gibi ama olabilir gerçek anlamda fırın varsa bir kere alınması lazım bunlar nedir ama fırın deyince 100 derecede ısıtıp soğutuyor -200 santigrat derece her zaman betona zarar verir, taşa zarar verir, tuğlaya zarar verir.Betonarme bir yapıda fırın gibi kullanırsanız ve önlem almadan sürekli ısıtmaya ve soğutmaya çalışırsanız zarar görür. Onların da belli bir kuralı var. Binalarımızın altında iş olacak ama kurallara uygun olacak. Proje dışında hiçbir işlem olmayacak” dedi.
– İstanbul