Sağlık

Bakan Koca, solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin detayları sıraladı

Son dönemde solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastaneye başvuranların sayısında artış yaşanıyor.

Bu konuda vatandaşları sık sık uyaran Bakan Fahrettin Koca, sosyal medyada yeni bir paylaşım yaptı.

Bakan Koca şunları paylaştı: “Solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilgili endişe verici konular var. Bazı noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum.”Bu başlıkla başladı.

Koca’nın açıklaması şu sözlerle devam etti:

Aktif virüsler

Solunum yolu enfeksiyonlarında artış var mı? Şu anda hangi virüsler aktif?

İçinde bulunduğumuz kış aylarında özellikle virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Bu artışlar sadece ülkemize özgü değil. Kış aylarının sürdüğü diğer ülkelerde de durum benzer. Mevsim koşulları nedeniyle beklenen sonuç bu olduğundan endişelenecek bir durum yok.

Ancak acil başvurularda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’ye yakın bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. En sık görülen grip türü grip olup, onu RSV ve Kovid takip etmektedir.

Bu dönemde yapılacaklar

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığı bu dönemde ne yapılmalı?
yapılmalı?

Soğuk algınlığı ve gribe bağlı şikayetlerle uğraşırken normalde nasıl davranıyorsak öyle davranmalıyız.

Hepimizin defalarca yaşadığı gibi bu tür şikayetler basit önlemlerle giderilebilmektedir.
Kısa sürede geçer. Şikayetler uzun süre devam ediyorsa öncelikle aile
Bir doktora danışmanız gerekiyor.

Önemli bir nokta daha var: Kronik hastalığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü yetişkinler ve 2 yaş altı çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarından büyük ölçüde etkilenebilir. Bu nedenle gecikmeden acil servislerimize başvurmanız önemlidir.

Koruma için dikkat edilmesi gerekenler

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için ne yapmalısınız?
Dikkat edilmeli mi?

Risk grubundaysak grip aşısını yaptırmalıyız. Enfeksiyon geçiren veya semptomları olan bir kişiyle aynı ortamda bulunuyorsak kendimizi riskten korumalıyız. Eğer enfeksiyon kapmışsak başkalarıyla aynı ortamda olduğumuzda maske takmalıyız. Bunların dışında pek çok faktör daha var: Hijyen, bol sıvı tüketmek, beslenmeye dikkat etmek.

Hastanelerin son durumu

Hastanelerde yer sıkıntısı mı var?

Hastanelerde servis yatağı doluluk oranımız ortalama %65’tir. Dolayısıyla servis yatakları konusunda bir sıkıntımız yok.

Yoğun bakım yataklarının doluluk oranı ise yüzde 72 civarında. Yani geçen yıla göre hafif bir artış var. İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83 civarında. Artışın en fazla olduğu il İstanbul’dur. İstanbul’daki artışa bağlı olarak yatak sayımızı artırarak ve sağlık çalışanlarımızın yoğun çalışmalarıyla bu süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz.

Sonuç olarak: Kovid günlerinden edindiğimiz tecrübelerin bir kısmını kullanmak bile bu kışı sağlıklı geçirmemize yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu