Teknoloji

Aç Çocukların Mideleri Neden Şişirilir? – Webtekno

Şu anda gözümüzün önüne gelen çocuk görüntülerinin aslında farkında olmadan. zaten hafife alınmış ve sorgulamayı bırakmıştır konumundayız. Ama bu durumda sizce de bir çelişki yok mu?

İstediği besine ulaşamayan çocukların karınları neden istedikleri büyüklüktedir? davul gibi şişirmek mi? 

Yetersiz beslenme belirtilerinin ortasında ince kollar ve bacaklar, kolayca fark edilen kaburgalar ve oldukça gergin ve şişkin bir karın vardır.

Burada bahsedilen ve görsellerde görülen çocukların rahatsızlığı yeme bozukluğunun neden olduğu iştahsızlık değil; yetersiz beslenmeden kaynaklanan Protein-Enerji Yetersiz Beslenmesi (PEM)‘ ve yaşamımız için oldukça hayati olan bir besin türü olan protein eksikliğinden kaynaklanır.

Vücudunun ihtiyaçları doğrultusunda beslenemeyen çocuklarda iki tip Protein-Enerji Yetersizliği ile karşılaşılmaktadır.

Bu rahatsızlıklardan ilki marasmus, diğeri ise kwashiorkor olarak adlandırılır. Şişkin bir karın görüntüsüne neden olan ikincisidir. Kwashiorkor, özellikle açlık ve yoksullukla mücadele eden toplumlarda çocuklarda sık görülür ve bu duruma çocuklarda sık rastlanır. karın boşluklarında sıvı birikmesi ve karaciğer yağlanmasısebep olur.

Kwashiorkor ismi ilk kez Jamaikalı çocuk doktoru Cicely Williams tarafından kullanılmıştır ve terim Ganalı dilinde kullanılmaktadır. “bebeğin annesi yeni bebek doğurduğu için hastalanıyor”Cümle anlamından türetildiği iddia edilmektedir.

Çünkü sütten kesilmemiş bir anne şimdi yeni bir bebek doğurursa ikisini aynı anda beslemekte zorlanacak ve bebeklerin yetersiz beslenmesine neden olacaktır.

Anne sütü bebek için çok önemlidir ve bebeğin ihtiyacı olan temel proteinleri ve amino asitleri içerir. Eğer onların eksikliği Çeşitli zihinsel ve fizyolojik gelişimleri sağlayamamaönemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Çocuklar çok düşük protein ve amino asit alımına sahiptir ve artan karbonhidrat tüketimiBazı durumlarda bu hastalığa daha çabuk yakalanabilmektedir.

Açlığın ve yoksulluğun ağır bastığı bölgelerde tüketimi oldukça yaygındır. pirinç, tatlı patates ve şifalı tropikal bir ağacın nişastalı köklerinden oluşan manyokÇok miktarda gıda ile beslenmek de çocukların bu hastalığa tekrar yakalanmasına neden olur ve lenfatik sistemlerine zarar verir.

Lenfatik sistemin vücudumuzda 3 temel görevi vardır.

Bunlardan ilki sıvıların geri kazanımıdır; oburluk, bağışıklık sisteminin kontrolü ve sonuncusu yağların emilmesidir. Yetersiz beslenmeden muzdarip kwashiorkor hastalarında, Her üç fonksiyonda da aksamalar görülmektedir.Ve sıvıların geri kazanılması için dokulardaki sıvıların dolaşım sistemine gönderilmesi gerekir ancak bunun gerçekleşmesi için protein alımı şarttır.

Bu noktada protein basıncının su basıncından yüksek olması ve sindirim sistemindeki suyun vücuda transfer edilebilmesi esastır. Ancak protein miktarı yetersiz ise bu geçiş gerçekleşmez ve dolayısıyla su, dokularda ve sindirim sisteminde birikir.

Yani protein yoksunluğu çeken vücut, temel metabolik fonksiyonlarını yerine getirmek için yeterli enerjiyi elde edemez.

Bu, dokularda ve dolaşım sisteminde sıvı birikmesine veya daha yaygın olarak ödemlere neden olur. Ancak kwashiorkor hastalarında tek sorun karın şişliği değildir. Bu kişilerin dışında çok erken yaşta diş kaybı, deride gözle görülür incelme ve tüylerde azalmagibi sorunlarla karşılaşır.

Bu hastalığın tanısı ve sonrasındaki tedaviler gelişimsel bozuklukları ve vücuttaki değişiklikleri engelleyemese de, ölümü önleyebilir . Tedavi süresince vücudun kendini toparlayabilmesi ve eski işlevine dönebilmesi için proteinin yanı sıra çeşitli mineral ve vitaminlerin alınması da oldukça değerlidir.

Ancak bu besinlere erişim, bu hastalıktan muzdarip bireyler için bir sorundur. coğrafyalar ve yaşam koşullarıBunu düşünürsek oldukça zor.

Kaynaklar:Borgen Projesi, Indiana Kamu Medyası

haberkeban.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu